Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıldır?

Boşanma Davası, Velayet Davası, Nafaka Davası Konularında Bizimle Hemen İletişime Geçebilirsiniz.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıldır?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıldır?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıldır?

Eşler arasındaki mal rejimine ilişkin kurallar Türk Medeni Kanunu’nun 202 ile 281. Maddeleri arasında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Mevcut Medeni Kanununda, yasal mal rejimi olarak, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin uygulanması esastır. Yani eşlerin evlilik süresince elde ettiği mallar yarı yarıya kendilerine bölüştürülecektir.

Mal paylaşımı davası için usulüne uygun bir dava açılması gerekmektedir. Mahkeme kendiliğinden mal paylaşımına karar veremez. Uygulamada boşanma davası dilekçesinde boşanma ile birlikte talep edilse de, mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı tutulur. Boşanma davası sona ermeden mal paylaşımı davasına geçilmez.

Boşanma davası sona erdikten sonra taraflar mal paylaşımı davasının görülmesi için talepte bulunabilirler. Taraflar mal paylaşımı davasında üç talepte bulunabilirler. Katılma alacağı, katkı payı alacağı, değer artış alacağıdır. Mal paylaşımı evlilik birliği içerisinde edinilen mallar üzerinden yapılır.

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı İstenebilir Mi?

2002 yılı yasasına göre “Edinilmiş Mallar Rejimi” sayesinde, özellikle ev konusunda paylaşım anlaşmazlığına düşen eşlerin, gayrimenkulü yarı yarıya paylaşım hakkını kazanmak için bu konuda talepte bulunmaları gerekir.

Eşlerin evlilik süresi içerisinde çalışarak sahip oldukları ücretler edinilmiş mallar olarak geçer. Buna göre çalışma hayatından elde edilen maaş, prim, kazanç gibi gelirlerin hepsi birer edinilmiş maldır.

Sosyal güvenlik kurumu gelirleri, yaşlılık aylıkları, emeklilik ikramiyeleri, malul maaşları gibi gelirler de edinilmiş mallar kapsamında yer alır.

Boşanmada Mal Paylaşım Davası Ne Kadar Sürer?

Mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır. Kanunun belirlediği 10 yıllık süre geçtiği takdirde, mal paylaşımı talebinde bulunmak mümkün değildir.

Uygulamada boşanma davası sonuçlanmadan, ayrı bir dava ile mal paylaşımı talep edilmektedir. Bu durumda, mal paylaşımı davasına bakan mahkeme boşanma davasının kesinleşmesini beklemektedir. Boşanma davası kesinleştikten sonra Mal paylaşımı gerçekleştirilir.

Eşler arasındaki mal rejiminin sona erdiği tarih TMK 225’e göre evliliğin iptal, boşanma davalarının açıldığı ya da eşlerden birinin ölümü ile sona erdiği veya başka bir mal rejiminin seçildiği tarihtir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Neye Göre Yapılır?

Kişisel mallar, edinilmiş mallar kapsamının dışında yer alır ve boşanma sürecinde herhangi bir şekilde paylaşımı yapılamaz.

Bu sayede boşanmada mal paylaşımı yaparken çiftler arasında herhangi bir eşitsizlik durumu söz konusu olmaz. Çünkü eşler evlilik öncesinde edindiği her bir mala ve gelire yalnız başına sahiptir, sonradan herhangi bir şekilde kimse bu hak üzerinde iddiada bulunamaz.

Bu mallar ise şu şekildedir:

Eşlerin kendilerine ait olan kişisel eşyalar: kıyafetler, takılar, spor malzemeleri elektronik cihazlar vs.

Evlilik öncesinde sahip olunan gayrimenkuller ve varlıklar

Miras yoluyla elde edilen gelirler veya mallar

Manevi tazminat alacaklarından doğan gelir

Boşanınca ev kimde kalacak, hangi mallar paylaşılacak gibi konularda daha detaylı bilgi için Milliyet Emlak adresine göz atabilir ve gayrimenkul gibi taşınmazların boşanma sürecinde ne olacağı konusunda bilgi edinebilirsiniz.


AVUKATA SOR